Assalamualaikum wbt. Agar-agar antara pencuci mulut yang digemari ramai. Cuma mungkin ada yang tidak yakin untuk memasaknya. Risau jika teksturnya terlalu lembik atau terlalu keras. Tetapi sebenarnya mudah sahaja untuk memasaknya jika kita ikut resepi dan jumlah sukatan yang betul. Kali ini Manja nak kongsi cara masak agar-agar dalam sukatan cawan. Perisa agar-agar kali ini ialah santan sirap rose. Ia akan mempunyai 2 lapisan iaitu lapisan santan dan sirap. Agar-agar ini antara agar-agar favourite Manja kerana gabungan rasa lemak dan manis dengan aroma sirap rose sangat sedap dan menyegarkan. Tambahan lagi ia dimakan sejuk2. Mesti cuba ya.
Kaedah atau maklumat :
Nisbah agar – agar ini dengan cecair ialah 1 : 3 . Di mana 1 adalah nisbah agar agar tali dan 3 adalah cecair.
Cecair di dalam resepi ini menggunakan :
1/3 ialah air biasa
1/3 ialah air sirap rose
1/3 ialah santan
ENGLISH :
Methods or information:
The ratio of this liquid to liquid ratio is 1: 3. Where 1 is the ratio of the order for the agar-agar and 3 to be liquid.
The liquid in this recipe uses:
1/3 is ordinary water
1/3 is syrup
1/3 is coconut milk
Music by : Ikson
https://soundcloud.com/ikson
Facebook : https://www.facebook.com/malay.kitchen
Assalamualaikum wbt semua. Apa khabar? Manja harap anda semua sihat dan masih kekal menjaga SOP… Read More
Hi semua. Kali ini MALAY kitchen suka nak kongsi resepi kek hujan panas kek kampung… Read More
Resepi puding jagung Kastard | Gedik2 Lembut dan Sedap.Kali ini MalayKitchen suka nak kongsikan Resepi… Read More
Resepi mudah kuih kaswi pandan yang gedik lembut dan sedap. Kuih Kaswi pandan antara kuih… Read More
Kek marble oren coklat adalah gabungan perisa oren dan coklat sangat serasi lebih lagi di… Read More
Apam karamel kukus mekar dan Gebu Gebas. Resepi ini istimewa kerana ia tanpa telur dan… Read More
This website uses cookies.