resepi apam kampung

Resepi Apam kampung | Versi Pandan

Resepi Apam kampung yang lembut sukatan cawan ini adalah cara mudah buat apam kampung versi pandan. Apam kampung yang lembut dan gebu adalah menu yang disukai kebanyakan kita. Resepi apam kampung pandan mesti jadi ini menggunakan bahan yang mudah sahaja. Hasilnya apam kampung versi pandan yang gebu berongga dan sedap . Lebih sedap lagi dimakan bersama kelapa bergaram. Jom kita cuba!

Bahan – bahan apam kampung :

  • 1 cawan air pandan
  • 1 cawan air suam
  • 1/2 cawan gula (tambah jika suka manis
  • 1/4 cawan santan
  • 1 sudu kecil pewarna makanan hijau
  • 3 cawan tepung gandum
  • 1 sudu besar yis kering.

Cara – cara :

  1. Kisar 1 cawan air dengan 5-6 helai daun pandan.
  2. Masukan air pandan, air suam dan gula ke dalam sebuah mangkuk dan whisk sehingga gula larut.
  3. Masukan santan, pewarna makanan, tepung dan yis kering.
  4. Whisk semua bahan sehingga semua sebati.
  5. Kemudian rehatkan adunan selama 30-40 minit dan ia akan naik 3 kali ganda.
  6. Sediakan loyang atau bekas yang sudah dioles
    sedikit minyak masak.
  7. Tuang adunan ke dalam loyang atau acuan kemudian kukus apabila pengukus sudah panas.
  8. Kukus dengan api sederhana kuat selama 15-25 minit.

{ENGLISH}

Apam kampung soft cup size is an easy way to make apam kampung pandan version. What a soft and fluffy village is the menu that most of us like. The pandam village apam recipe must be this using only simple ingredients. As a result, the pandan version of the village is fluffy with hollow and delicious. It is even tastier to eat with salted coconut. Let’s try!

Ingredients:

1 cup pandan water
1 cup warm water
1/2 cup sugar (add if you like sweet
1/4 cup coconut milk
1 teaspoon of green food coloring
3 cups whole wheat flour
1 tablespoon dry yeast.

Ways:

  1. Grind 1 cup water with 5-6 pandan leaves.
  2. Put pandan water, warm water and sugar into a bowl and whisk until sugar dissolves.
  3. Add coconut milk, food coloring, flour and dry yeast.
  4. Whisk all ingredients until all is well blended.
  5. Then rest the dough for 30-40 minutes and it will rise 3 times.
  6. Prepare a tin or tin that has been smeared
    a little cooking oil.
  7. Pour the batter into a baking tin or steamer then steam when the steamer is hot.
  8. Steam over medium-high heat for 15-25 minutes.

VIDEO STEP BY STEP APAM KAMPUNG

Boleh tengok video yang Kami kongsikan dibawah, dan jangan lupa subscribe YouTube MALAY KITCHEN untuk mendapatkan Notifikasi Resepi Baru yang Sedap dan mudah. Jangan lupa follow dan like FACEBOOK kami yea.

NAK RESEPI LAGI ? INI ADA YANG LAGI SEDAP

Resepi APAM MEKAR GEBU

Join telegram Malay Kitchen

Join channel telegram Malay Kitchen untuk mendapatkan notifikasi Resepi yang sedap dan Mudah. Klik link ini https://t.me/malaykitchen​

Mohon Klik Bintang Untuk Resepi Terbaik ini
recipe image
Resepi
Resepi apam kampung
Tukang Masak
Tarikh Artikel
Masa Penyediaan
Masa memasak
Sedia dimakan

Leave a Reply

Your email address will not be published.