Resepi Kuih Lapis Labu Kuning yang sedap dan lembut dengan sukatan cawan. Kuih lapis sinonim antara kuih kegemaran masyarakat Malaysia dari dahulu lagi. Terbayang kuihnya yang berlapis dan rasanya yang lembut. kuih lapis labu ini lapisannya putih dan kuning keemasan. Menarik kan. Ia nya daripada labu kuning yang manis. Rasa kuih lapis labu kuning ini sedap berlemak dan tekstur lembut seperti kebiasaannya. Mesti cuba ya!
Bahan – bahan :
Bahagian lapisan putih :
1 cawan santan
2 cawan air
1 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung ubi
1/2 gula
sedikit garam
Bahagian Kuning :
1 cawan labu kuning dilenyek (125gram)
1/2 cawan tepung gandum
1 sudu besar tepung ubi
1/2 cawan air
sedikit garam
1/4 adunan lapisan putih
Sedikit pewarna makanan kuning
Cara – cara :
- Masukan semua bahan lapisan putih ke dalam pengisar dan kisar sehingga sebati.
- Tuang 3/4 adunan ke dalam bekas yang lain. Ketepikan.
- Di dalam pengisar dengan 1/4 baki adunan lapisan putih , kemudian masukan semua bahan lapisan kuning. Kisar sebati.
- Sediakan loyang, oleskan dengan sedikit minyak masak. (Boleh juga dilapik dengan plastik.
- Panaskan loyang sebentar di dalam pengukus.
- Sendukan adunan putih (3-4 senduk). Kemudian kukus selama 5 minit.
- Kemudian sendukan pula adunan kuning dan kukus 5 minit lagi.
- Ulang bahagian ini sehingga habis adunan atau sehingga ketinggian kuih yang kita mahu.
- Selesai lapisan terakhir, kukus lagi selama 20-25 minit.
- Apabila sudah masak, pastikan kuih lapis labu kuning ini sejuk dahulu sebelum dipotong.
- Hasilnya kuih lapis labu yang sangat cantik apa lagi sedap dengan rasa lemak dan labu manis.
Boleh jugak komen dibawah, resepi apa yang korang nak MALAY kitchen kongsikan untuk video seterusnya.
video HD boleh juga ditonton di :
https://www.facebook.com/malay.kitchen
Muzik oleh : Ikson
https://soundcloud.com/ikson