Resepi Kuih koci | Sedap dan lembut | Sukatan Cawan

Kuih koci sinonim dengan pantun seloka makanan orang tak ada gigi. Kerana teksturnya yang lembut dan kenyal mudah untuk dinikmati. Resepi kuih koci kali ini menggunakan beras pulut hitam dan berintikan kelapa parut manis.
Resepi Kuih Koci Pulut Hitam

Bahan – bahan kuih koci:

  • Bahagian Inti Kelapa
  • 2 cawan kelapa parut
  • 1/2 cawan air gula merah
  • 2 sudu besar gula
  • 1 sudu besar tepung gandum
  • Bahan badan kuih
  • 2 cawan tepung pulut
  • 2 sudu besar tepung gandum
  • 1/2 cawan beras pulut hitam halus (boleh kisar beras pulit hitam dan ayakan)
  • 1/4 cawan santan
  • 1 cawan air (air secukupnya)
  • sedikit garam
  • daun pisang yg dilayur

Cara – cara :

Bahagian Inti Kelapa
Masukan kelapa parut, air gula merah dan gula ke dalam sebuah periuk. Kacau rata dan masak di atas api yang sederhana. Kemudian apabila sebati, masukan tepung gandum dan kacau rata. Tutup api dan biarkan ia sejuk.
Bahagian badan kuih

  1. Masukan semua bahan ke dalam sebuang mangkuk atau bekas. Uli adunan sehingga ia menjadi doh. Masukan air sedikit demi sedikit sehingga adunan tidak melekat ditangan dan membentuk doh. (anggaran 1 cawan).
    2.Kemudian ambil sedikit doh, isikan dengan sedikit inti kelapa parut yang dimasak tadi. Tutup kemas dan bentukan bulat.
  2. Sediakan daun pisang yang dilayur, ambil sedikit minyak masak sapukan di permukaan daun itu.
  3. Kemudian ambil 1 doh kecil dan lipatkan kemas seperti yang ditunjukan di dalam video.
  4. Kemudian apabila pengukus sudah panas, kukus kuih koci ini selama 30minit atau sehingga masak.
    Hasilnya kuih koci yang sangat sedap, teksturnya kenyal di luar dan inti yang lembut di dalam.

Resepi kuih kaswi pandan gedik lembut

{ENGLISH}

Kuih koci is synonymous with pantok seloka food for people without teeth. kuih koci its soft and chewy texture it is easy to enjoy. kuih koci recipe uses black glutinous rice and grated sweet coconut.
Black Pulut Koci Cake Recipe

Ingredients:

  • Coconut Core Division
  • 2 cups grated coconut
  • 1/2 cup brown sugar water
  • 2 tablespoons sugar
  • 1 tablespoon wheat flour
  • Cake body ingredients
  • 2 cups glutinous flour
  • 2 tablespoons wheat flour
  • 1/2 cup fine glutinous rice (can grind black glutinous rice and sieve)
  • 1/4 cup coconut milk
  • 1 cup of water (enough water)
  • a little bit of salt
  • melted banana leaves

Ways:
Coconut Core Division
Put grated coconut, brown sugar water and sugar in a pot. Stir well and cook over medium heat. Well blended and add the wheat flour and stir well. Turn off the heat and let it cool.
The body part of the cake

  1. Put all the ingredients in a bowl or container. Knead the dough it becomes a dough. Add some water (approximately 1 cup).
  2. Take a little dough and fill it with a little grated coconut core. Close neat and round shape.
  3. Prepare the melted banana leaves, take a little cooking oil and apply on the surface of the leaves.
  4. Take 1 small dough and fold it neatly as shown in the video.
  5. Steam this koci cake for 30 minutes.
    The result is a very tasty koci cake, chewy texture on the outside and soft core on the inside.

Boleh jugak komen dibawah, resepi apa yang korang nak MALAY kitchen kongsikan untuk video seterusnya.

Mohon Follower MALAY kitchen di :
https://www.facebook.com/malay.kitchen​

Laman web rasmi Malaykitchen :
http://malaykitchen.my​

Telegram Malaykitchen :
https://t.me/malaykitchen​

Music by : Ikson
https://soundcloud.com/ikson​

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *